Sens(H)oor: 3D-replica voorzien van auditieve informatie laag

Het project Sens(H)oor is een samenwerkingsverband tussen twee organisaties in Gelderland. Het project is gericht op het toegankelijk maken van erfgoedobjecten voor bezoekers met een visuele beperking. In tegenstelling tot de originele erfgoedobjecten kunnen de replica’s die met dit project worden vervaardigd wél aangeraakt worden door de bezoeker.

Binnen Sens(H)oor worden digitale 3D-scans van erfgoedobjecten middels 3D-printing omgezet in fysieke replica’s. Deze replica-objecten worden voorzien van aanvullende informatie in de vorm van audiofragmenten die geactiveerd wordt met sensoren die reageren op tast. Een object wordt zo toegankelijk, interactief en krijgt een extra dimensie.

Deze aanvullende informatielaag biedt nieuwe mogelijkheden in het ontwikkelen van tentoonstellingen voor diverse doelgroepen. De beleving van het aan kunnen raken is niettemin waardevol voor alle doelgroepen. Door middel van 3D-scanning, 3D-printing, tactiele sensoring en microcontrollers worden innovatie en erfgoed vervlochten tot een unieke beleving.

Het project bevindt zich nu in de fase waarin vanuit eerste prototypes en doelgroeponderzoek informatie is opgehaald om verder te onderzoeken en uit te werken tot nieuwe werkbare prototypes en objecten. Er liggen verschillende onderzoeksrichtingen op de plank, zoals ‘welk printmateriaal biedt de beste ervaring?’, ‘welke touch-interfase moeten we gebruiken?’, ‘hoe begeleid je mensen met een visuele beperking in deze ervaring?’, ‘welke objecten zijn het meest geschikt?’, ‘welke (audio)informatie sluit aan bij verschillende doelgroepen?’. Er liggen uitdagingen aan de gebruikerskant, maar ook aan de technische kant.

We dagen jullie uit om creatieve oplossingen te bedenken hoe de 3D-objecten kunnen worden ingezet om erfgoed toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Dit project draagt bij aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s):