Stories and Images of the Past

Het verleden zit vol verhalen. Deze verhalen kunnen ons niet alleen iets leren over het leven in het verleden, maar ze kunnen ook inspireren tot toerisme of ons lessen leren over de toekomst. Verhalen van vormen een toegang tot de (lokale) geschiedenis. Deze verhalen kunnen zichtbaar worden gemaakt met behulp van verschillende (digitale) technieken en anderen inspireren om meer te leren over (lokale) geschiedenis en archeologie. Om het toerisme in een bepaalde regio te kunnen verbeteren, kan de cultuurhistorie een belangrijke bron van inspiratie zijn of zelfs een middel om meer bezoekers te trekken.

Verhalen kunnen alleen worden verteld als we ze kunnen vinden. Daarvoor gebruiken we digitale technologieën en technieken zoals remote sensing. Langdurige droogte leidt tot stress op de vegetatie, wat resulteert in zogenaamde crop marks. Deze kunnen worden gedetecteerd met drones met sensoren. Als we met deze technieken bijvoorbeeld een kasteel vinden, kunnen we de historische en archeologische gegevens gaan combineren om verhalen over het verleden te vertellen en hopelijk het toerisme te verbeteren. Deze methoden bestaan, maar er is ook meer onderzoek nodig om de detectie te verbeteren. Je kunt niet alleen denken aan het vinden van cultureel erfgoed, maar ook hoe je deze verhalen kunt vertellen en nadenken over nieuwe manieren van visualiseren.

Verhalen hebben data nodig en data genereert verhalen. Schepen of gebouwen kunnen bijvoorbeeld gereconstrueerd of gerestaureerd zijn in de afgelopen decennia en deze inspireren nieuwe manieren om over het verleden na te denken, maar hoe kunnen we deze verhalen vertellen aan bezoekers of inwoners van een stad or regio? Welke gegevens hebben we nodig? Hoe kunnen we deze verhalen visualiseren? Welke technieken zijn beschikbaar? Welke technieken zijn mogelijk? Welke kennis kunnen we halen uit professionals, inwoners en vrijwilligers? Welke verhalen zijn interessant? Welke verhalen inspireren toerisme? Welke inspireren tot nieuwe kennis? Welke verhalen verbeteren toerisme? Of een betere leefomgeving?